
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

FMLA AND THE EMPLOYER-EMPLOYEE RELATIONSHIP 

1. Can Metro require me to return to work before I exhaust my leave?  

Ordinarily, the answer is no. However, subject to certain limitations, Metro 
may deny the continuation of FMLA leave due to a serious health condition 
if you fail to fulfill your obligation to provide supporting medical 
certification. Metro may not, however, require you to return to work early by 
offering you a light duty assignment.  

2. When will FMLA not apply?  

The protections of FMLA will not cover situations where the reason for 
leave does not meet medical condition eligibility requirements, where the 
reason for leave no longer exists, where the employee has not provided 
required notices or certifications, or where the employee has misrepresented 
the reason for leave.  

3. Can my department deny or terminate my Family Medical Leave?  

Yes. The following reasons would apply:  

• If you do not meet the eligibility requirements  

• Employees who give unequivocal notice that they do not intend to 
return to work lose their entitlement to FMLA leave.  

• Employees who are unable to return to work and have exhausted their 
12 workweeks of FMLA leave in the designated "12 month period" no 
longer have FMLA protections of leave or job restoration.  

4. Am I permitted to work at outside jobs while I am on approved 
FMLA leave?  
Yes, with two conditions. An employee eligible for FMLA leave may 
engage in outside employment provided: A) the employee’s health care 
provider approves the outside employment by certifying that the outside 
employment will not impede the employee’s recovery from, or treatment for, 
a serious health condition; and B) the employee’s Human Resources 
Coordinator approves the outside employment as being consistent with Civil 
Service Rules §3.8. An employee seeking permission to engage in outside 
employment while on FMLA leave is responsible for having their health 
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care provider submit a separate letter to their HR Coordinator the medical  
requirement. 
5. Can Metro count my leave as FMLA leave even if I have not asked to 
use my FMLA leave?  

Yes. Under the FMLA, an employer can count an absence for a serious 
health condition as an FMLA absence even if the employee does not request 
that the leave be counted as such.   

6. Can a department place an employee on FMLA leave if the employee 
fails to request the leave? 

Yes. A department should place employees on FMLA who meet the 
eligibility requirements and have qualifying circumstances. Within five (5) 
business days after receiving complete, sufficient certification or, if no 
certification was requested (by the employee), after sufficient information is 
provided indicating a need for FMLA-qualifying leave, the department must 
provide notice to the employee that the leave is being designated as FMLA 
leave. 

7. Is an employee required to follow an employer's normal call-in 
procedures when taking FMLA leave?  

A. Yes. Under the regulations, an employee must comply with an employer's 
call-in procedures unless unusual circumstances prevent the employee from 
doing so (in which case the employee must provide notice as soon as he or 
she can practicably do so). The regulations make clear that, if the employee 
fails to provide timely notice, he or she may have the FMLA leave request 
delayed or denied and may be subject to whatever discipline the employer's 
rules provide.  

Example:  

Sam has a medical certification on file with his employer for his chronic 
serious health condition, migraine headaches. He is unable to report to work 
at the start of his shift due to a migraine and needs to take unforeseeable 
FMLA leave. He follows his employer's absence call-in procedure to timely 
notify his employer about his need for leave. Sam has provided his employer 
with appropriate notice.  
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